Следвайте Гласове в - Първият въпрос може би не е никак

...
Следвайте Гласове в - Първият въпрос може би не е никак
Коментари Харесай

Сергей Лавров: Бъдещето на човечеството зависи от героите на бойното поле, които предотвратяват пълната хегемония на САЩ

Следвайте " Гласове " в 
- Първият въпрос може би не е по никакъв начин професионален, само че е човешки. В същото време си го задават милиони, в случай че не и милиарди хора. Кога ще свърши всичко това?

- Знаете ли, не мога да кажа, че пребивавам единствено с този въпрос, тъй като нашата задача като дипломати (е друга). Преди всичко нашите военни, вземат решение по-важни задания като обезпечаването на нашата автономия, отбраната на ползите на нашата просвета за хората, които желаят да бъдат част от нея. Вероятно те не мислят по кое време всичко това ще свърши. Водени са от желанието да свършат работата си ясно и бързо с минимални загуби. И колкото по-активно ги подкрепяме морално и политически, колкото по-ефективно обясняваме актуалните геополитически игри, евентуално толкоз по-скоро светът ще разбере, че е належащо това да завърши. Наблюдаваме опити, дори не опити, а упорита, настойчива линия на Запада, отпред със Съединени американски щати, всичко това в никакъв случай да не свърши. Докато те не преценяват, че всяка опасност за тяхната надмощие е отстранена.
На този стадий ние действаме по същия метод, както нашите западни сътрудници дадоха обещание: би трябвало да има победа на бойното поле. Това е тяхната формула. Именно те отхвърлиха да договарят, принудиха режима в Киев да се отдръпна от преговорния развой и то тъкмо сега, когато в края на март 2022 година имаше опция това да завърши по политически път. Но на Киев не беше разрешено. Оттогава никой даже не се е опитал да убеди киевския режим в нуждата от договаряния. Никой не възрази, когато със собствен декрет Зеленски забрани договарянията с Руската федерация. Никой не му обърна внимание, когато неведнъж, намирайки се в  " приповдигнато " положение, е заявявал, че не схваща кой взема решения в Русия, с кого да беседва (ако се стигне дотам). Да погледнем на това " съгласно Фройд ": самият той се усеща като подвластна фигура, схваща, че е манипулиран, придвижва своя проекция...
Всички желаеме това да свърши, само че тук е значим не факторът време, а същността, качеството на резултатите, които ще осигурим за нашия народ и хората, които желаят да останат част от съветската просвета и които в продължение на доста години, с насърчението на Запада, киевската хунта лиши всичко съветско. В допълнение към законите, които бяха признати при Порошенко и по-късно при Зеленски: възбрана на съветското обучение, съветски медии, украински медии на съветски (всички те бяха затворени), арести на депутати, които най-малко по някакъв метод демонстрираха предпочитание да търсят съглашения с Руската федерация, решения, които биха разрешили налагането на административни санкции на тези, които не употребяват украински език в всекидневието (в магазини, поликлиники). Наскоро упълномощеният представител за отбрана на държавния език, не помня семейството, пое самодейността, безусловно през вчерашния ден или завчера, за възбрана на междуличностната връзка на съветски език. Съпруг и брачна половинка пият чай дружно в кухнята и някой (както казвахме) „ клеветник “ може да изиска против тях да бъде формирано наказателно дело. Добри " вероятности " по върховете на този режим.


- Всичко това е много лицемерно. Например съветският език беше неразрешен в Киево-Могилянската академия. Първо, в стените на това най-старо образователно заведение, в този момент във всички останали – подобен е проектът. По някаква причина момчетата, които приказват съветски, безусловно са грабвани по улиците, отвличани, изпращани в армията. Тоест да воюваш за " Незалежната " може и без украински, само че другояче - не. Същото право да носят оръжие, да пазят родината си, висок дълг - няма противопоказания за рускоезичните хора. Интересно...  Но всеки интернационален развой има своя вътрешна логичност. Говорим за края, по какъв начин си го представяме. Но към този момент въобще не се вижда, защото има ескалация на спора. Не е ясно къде да спрем, рамката не се вижда. Вече се доставят тежки оръжия. Става дума за ракети. За какво да се подготвим?
- Изхождаме от обективните действителности. На първо място, от тези, които са залегнали в нашето законодателство, в Конституцията. Четири нови територии, две национални републики и две области, след резултатите от референдума, се причислиха към Руската федерация. Тук, съгласно мен, въпроси няма. Фактът, че Западът не може да се " успокои " и, както в печално известните приказки, с всяка стъпка " затъва " от ден на ден и повече в известна субстанция (в блато), играе значима роля и въздейства върху хода на интервенцията. Ако в този момент се стремим да изместим артилерията на украинските въоръжени сили на разстояние, което няма да съставлява опасност за нашите територии, то колкото повече далекобойни оръжия се доставят на режима в Киев, толкоз по-далеч ще би трябвало да бъдат отдалечени от териториите, които са част от страната ни. Тази ескалация, изцяло сте прав, стартира като снежна топка с каски за украинските военни, след това се появи стрелково оръжие, в този момент се приказва за самолети. Германският канцлер  Шолц се " кълне ", че това в никакъв случай няма да се случи, само че той е прочут със способността си бързо да сменя позицията си. И той надалеч не е единствен. Той  каза, че НАТО в никакъв случай няма да води война против Русия, а неговият министър на външните работи Бербок сподели, че те към този момент водят война против Русия, дружно го вършат. Говорителят на Пентагона Сингх сподели, че няма от какво да се притеснявате, в случай че Киев стартира да бомбардира Крим. Те или се самозалъгват, или не схващат защо приказват.
Шолц един път сподели, че сегашната рецесия стартира с нахлуването на Русия в Украйна. Той даже не слуша своите прародители, тъй като даже някогашният немски канцлер Ангела Меркел каза още през 2015г., когато бяха подписани Минските съглашения, че никой няма да ги извърши. Ако не признаеш, че тогава са били посяти семената на рецесията, това значи да си политик, който отхвърля да види истината. Но 2015г. също не е най-важната последна дата. Да си напомним държавния прелом от 2014г., който също се случи макар гаранциите, сложени в документа за споразумяване и осъществяване на предварителни избори от германци, французи и поляци. На идната заран тези гаранции бяха потъпкани и на власт пристигна намерено нацистки режим, в това число партията „ Свобода “. Имаше подобен Тягнибок (не е виждан отдавна), който в тези години беше записан като неонацист от доста европейски страни. Имаше лозунги, може да видите видеата: „ Руснаците, евреите и поляците би трябвало да бъдат убити “. Те заложиха на такива хора, както заложиха на неонацистите от батальона Азов, Айдар и други. Сега те старателно отдръпват всякаква информация, че на Запад тези структури са били считани за екстремистки и терористични. Наскоро японците, откакто се извиниха, изключиха Азов от листата на екстремистките организации. 
Но и тук може би е належащо да се прояви марксистки метод и да се потърсят по-дълбоки аргументи за това, което се случва в този момент. Бих посъветвал най-малкото да се обърнем към епохата на ръководството на Б. Обама и да прочетете (не е мъчно, всичко е достъпно) неговото изказване за „ американската изключителност “. След това можете да прочетете сходни изказвания на някогашния президент на Съединени американски щати  Тръмп, че Америка е изключителна нация, няма друга такава в света. Че носят голяма отговорност. И президентът на Съединени американски щати Джо Байдън неведнъж разпространява тази концепция, след което неговият личен състав я формализира. Например държавният секретар на Съединени американски щати Блинкен сподели, че американците са длъжни да осъществят своето водачество, своята изключителна дарба да управляват, тъй като, в случай че не са те, тогава в света ще настъпи безпорядък. Много непретенциозно. През 2019г., откакто едвам заема позицията на консултант по националната сигурност на президента на Съединените щати Джон Съливан, той написа цяла публикация, в която разисква тематиката за изключителността и непосредствено декларира (мисля, че това е нещо ужасно), че тя значи, че те не могат да разрешат акцент върху етническа принадлежност и историческа еднаквост, само че те би трябвало да популяризират новата свободна народна власт на всички места. Това значи единствено едно – на всички останали се отхвърля правото да помнят своята история. Американците (както „ претопиха ” всички тези, които „ пристигнаха в огромни количества ” в Америка едновременно през „ топилния казан ”) също желаят да „ претопят ” всички останали, тъй че всички да са в действителност американци.
- И локалните също бяха " претопени ".
- Да, само че те бяха „ претопени “, с цел да не остане нищо. Вижте какво се случва в Съединени американски щати сега. Какво разделяне в това общество. И по какъв начин в този момент ръководещите се пробват да го подтиснат, употребявайки (това е тяхната терминология) много „ властнически принадлежности “.
Причините би трябвало да се търсят там. Убеден съм, че тази изключителност, безспорната увереност в личната си безпогрешност и предимство е главната причина в този момент да се противопоставяме на тези страни, които посредством режима в Киев водят против нас хибридна и не толкоз хибридна война. Напоследък имаше огромни разногласия по отношение на паралелите, които прозвучаха в изявленията на украинското управление. То също по този начин приказва за това, че както през 1812г., по този начин и през 1941г. тези, които желаеха да покорят света, като се стартира от Европа, по това време събраха по-голямата част от континента за война с Русия. Не виждам огромна разлика. Освен това по време на Великата отечествена война, Втората международна война, нацистката идеология беше употребена против нас. Защо хората отхвърлят да видят нацистката идеология, която в този момент е в основата на режима в Киев? Всички изявления, които вършат неговите „ почитатели ” и „ кукловоди ” не виждат метод да ги преглеждаме по различен метод с изключение на като опит за дефинитивно решение на съветския въпрос. Русия би трябвало да претърпи стратегическо проваляне и да не може да се съвземе дълго време. Председателят на Европейската комисия У. фон дер Лайен сподели, че изходът от войната би трябвало да бъде провалянето на Русия и то такова, че Русия да не може да възвърне стопанската система си десетилетия. Това не е ли расизъм, не е ли нацизъм, не е ли опит за решение на съветския въпрос? Да, към момента не в газовите камери. В Германия към момента има доста почтени хора, които няма да позволен възраждането на фашизма. Но има и такива, които въобще не биха имали нищо срещу. Така че ние сме в разгара на геополитическа борба. Не се съмнявайте. Тези, които вземат решение практическите проблеми вършат най-важното - те са герои. Подвизите, които те правят в името на бъдещето на човечеството, разрешават да се предотврати основаването на условия за цялостната надмощие на Съединени американски щати, които са декларирани в техните доктринални документи.
- Съдейки по това, което казвате - да изключи или да нанесе цялостно стратегическо проваляне на Русия, т.е. самото битие на Русия не е планувано от Запада. Русия би трябвало да бъде или " разчленена ", или " разграничена ", даже се появява терминът " рефедерализация ". Поляците, както нормално, интензивно приказват за това. Какво остава за  дипломацията в тези условия?
- Не мисля, че ще останем без работа. Сега дипломацията се движи в няколко направления. Първо, най-активно да придвижваме нашата линия, нашите причини и да разяснение истината на интернационалната сцена. Никой на Запад не се пробва съществено да се замисли дали не са позволили неточности в Европа и Америка. Не. Като че ли всичко стартира на 24 февруари 2022г. Все едно през 2014г., всичко стартира не с февруарския прелом, а с това, което те назовават „ анексиране “ на Крим. Лично присъствах на диалозите на президента на Русия Владимир Путин с някогашния канцлер на Федерална Република Германия А. Меркел и с някогашния и сегашен президент на Франция Ф. Оланд и Е. Макрон. Владимир Путин попита: " Е, по какъв начин е? " Отговориха, че в случай че няма " анексия ", всичко ще е наред. Но „ анексията “ се случи, тъй като „ властта “, когато я взеха, разгласи, че е належащо (първият несъзнателен „ апел “) да отстрани районния статут на съветския език. По това време това не се правеше. Сега те са съвсем там. Но това бяха инстинктите, които характеризираха тази " власт ". Два дни по-късно те желаеха руснаците да се „ махнат “ от Крим, изпратиха бандити там. Кримчани реагираха сами на това. Но тези западни политици споделиха, че, в случай че не беше „ анексията “, „ всичко щеше да е наред “. „ Добре “ в какъв смисъл? Просто Украйна щеше да бъде ръководена от нацисти, тягнибоки, яценюци, които назоваха тези, които отхвърлиха да одобряват резултатите от преврата, „ нечовеци “. И Зеленски не „ стига “ надалеч, когато назова „ експерти “ всички, които се опълчват на обединяването с Украйна без никакви „ условия “ от Минск. Той сподели, че съветът му към тези, които живеят в Украйна и се усещат съпричастни към съветската просвета, традиция и история, в името на бъдещето на своите деца и внуци, е да отидат в Русия. Някой реагира ли на това?
Някой да не е видял цвета на нацизма? Никой! Нашата дипломация, естествено, сложи всички тези неприемливи дейности и изказвания на вниманието на съответните органи на Организация на обединените нации, ОССЕ (печалната) и на Съвета на Европа. Никъде Западът не си мръдна пръста даже да заплаши подопечния си и неговия режим. Той беше непрестанно прикриван, в това число от задачата на ОССЕ, която работеше „ на място “ за поощряване на осъществяването на споразуменията от Минск. Много чиновници (сега обстоятелствата излязоха наяве) помогнаха на киевските военни да възнамеряват интервенции, предавайки данни от дронове, които трябваше да бъдат употребявани извънредно за задачите на специфичната задача за наблюдаване на ОССЕ. Трябва да представяме истината и да водим безпощадна битка с фалшификатите. Имаме специфична секция на нашия уеб страница, и  всеки ден реагираме онлайн на всевъзможни нови " извивки " на тези, които желаят да изкривят картината на действителността.
Друго наше направление е дипломатическата работа с сътрудници от целия свят. Сега интензивно развиваме продан на делегации на равнище министри и депутати. Ние пътуваме в чужбина до тези страни, с които имаме проекти за създаване на градивно съдействие. При нас идват делегации. Това е значимо.
Съединените щати и всички западняци, които американците са смачкали под себе си, лишавайки Европейския съюз от последните признаци на най-малко някаква самостоятелност, те са, както знаете, " огромни демократи ", само че схващат демокрацията като свое право да постановат своето схващане на всички останали. Веднага щом говорите с тях за нуждата от демократични подходи към интернационалните въпроси, не демонстрират възторг.
- Те се държат тоталитарно.
- Да, тоталитарно. В Хартата на Организация на обединените нации не се загатва думата " народна власт ", само че може би е за положително. В него се загатва главният принцип, който не е с нищо по-демократичен: Организация на обединените нации се основава на суверенното тъждество на страните. Ако някой открие този принцип в дейностите на нашите западни сътрудници, аз съм подготвен да го предлагам за Нобелова премия за мир. Ако сте демократ, вие сте изразили своята позиция. Вашият конкурент изрази своята. Нека всички останали да бъдат възрастни и да решат кои сме. Каква оценка и позиция е по-комфортна.
Същото трябваше да се случи и с рецесията в Украйна. Руският президент Владимир Путин в детайли обясни задачите, аргументите и неизбежността на нашата специфична военна интервенция. И той направи това не просто ненадейно, а след дълги осем години (дори повече, като се стартира ) да изяснява на Запада, че се „ движат “ в неверната посока и подкопават всичко, което самите те са се зарекли да изпълнят, в това число сигурността и неделимостта в Европа, равнопоставеността, неприемливостта всяка страна да укрепва сигурността си посредством посягане върху сигурността на друга и значим миг - недопустимостта на всяка организация в Европа да претендира за владичество във военно-политическата област. Недопустимост. НАТО направи тъкмо това, което не би трябвало да се прави. Тези правила са записани през 1999г. През 2010г. те са доказани. Но всички опити да бъде заставен Западът да извърши подписаното от президентите и министър председателите приключиха с нищо. Или по-скоро с изказване, че да, това са политически лозунги, само че единствено НАТО може да даде юридически гаранции за сигурност. По този метод още веднъж разрушава всичко, което може. Дълго обяснявахме и най-после казахме, че са чули всичко, което са говорили доста години. Сега решението е взето. Западът реагира отрицателно, неоправдателно. Повечето разрастващи се страни споделиха, че са неутрални. Така че уважавайте техния неутралитет. Но Западът посредством своите посланици, без пресилване, всекидневно изпраща сигнали до всички страни –  в Азия, Африка, Латинска Америка: не приемайте съветски делегации, осъждайте ги, присъединете се към глобите. По-голямата част от страните почитат себе си, даже дребни страни (с един и половина до два милиона души население ) в  Африка споделят, споделят:  " Извинете, ние имаме проекти за съдействие с Русия ". Тези страни ни одобряват, сами идват при нас. И за това са застрашени.
С какво са известни американците? Когато ти изискат нещо, в подмяна не дават обещание да ти дадат. Казват " направи това, другояче ще те накажем ". Това е върхът на прагматизма и цинизма. Нашата дипломация има какво да прави. Всеки ден би трябвало да обясняваме какво се случва, да развенчаваме лъжите (особено тази, която в този момент се чува за отхвърли ни да преговаряме), цитирайки действителни обстоятелства. 
Генералният секретар на НАТО Столтенберг сподели, че " пътят към мира " е помпането на Украйна с оръжия, тъй че тя " да завоюва на бойното поле ". Самият Зеленски популяризира проект, „ формула за мир “ от 10 точки. Там всичко, което е допустимо, е еклектично " изложено " – продоволствена сигурност, енергийна, биологична, по-късно изгонването на Русия от границата от 1991 година, арбитражен съд за Русия, изплащането на репарации от Русия и последната точка - подписването на кротичък контракт.
Много " реалистична " самодейност. Мисля, че Зеленски, в избрани интервали,  има доста въображение. Сега Западът би трябвало да прочете тази " творба ". Нашата дипломация ще направи всичко, с цел да подсигурява, че провеждането на антируските мероприятия планувани за края на февруари, които съответстват с годишнината от началото на специфичната военна интервенция в Ню Йорк и на други места, върху които Западът в този момент интензивно работи дружно с киевския режим, не се оказват единствените събития, които ще привлекат вниманието на международната общност. Подготвяме и „ доклад “ за случилото се тази година, какво успяхме да открием. Това не са единствено военно -биологичните стратегии на Съединени американски щати, от които се пробват да се отрекат (както винаги) или прякото присъединяване на Съединени американски щати в детонациите на Северен поток. Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати В. Нюланд в действителност направи признания.  Tрябва да се напомнят доста неща и да се покаже с какви способи Съединени американски щати реализират своята надмощие. Американците от дълго време (съдейки по обстоятелствата, които цитирах) взеха решение да приготвят Украйна, да „ подхранват “ украинския режим, тъй че по „ лиценз “ на Запада той да стартира война против Руската федерация. 
Съединените щати, за тази война (сигурен съм, че това е планувано от дълго време), на първо място активизират Европейски Съюз, принуждавайки го неотложно да даде всички оръжия на Украйна. Този развой към този момент е на стадий довеждане докрай. Междувременно те усилват производството на оръжия в Съединени американски щати и принуждават Европа да ги купува. Те имат отговорности в НАТО да харчат 2% от Брутният вътрешен продукт за въоръжение. Така че - купувайте подготвени американски артикули. Няма подозрение, че паралелно с това икономическото угнетяване на Европа беше част от проектите на тези, които живеят със съзнанието за изключителността на своята страна и нуждата да я създадат суверен на целия свят. Сега Макрон, Шолц започнаха обществено да показват угриженост по отношение на законите, които американците одобриха за битка с инфлацията, които в действителност целят да изтеглят производството в Съединени американски щати. Такъв развой към този момент е в ход. Германската промишленост " бяга " там, където има ползa. Но те са недвусмислено дискриминационни и целят да подкопаят европейската промишленост. Ексклузивността работи. Преди две-три седмици Европейският съюз подписа декларация с НАТО, в която се споделя, че всичко, от което се нуждае Северноатлантическият алианс, Европейски Съюз ще направи. Американците реализират задачите си. Това би трябвало да се изясни по-ясно. Сега всичко това се случва в Европа, само че проектите към този момент се „ простират “ и в Азия. Столтенберг приказва за това в НАТО. На срещата на върха в Мадрид през юни 2022г. беше декларирано, че е належащо да има световна отговорност и военни блокови структури, основани против Китай и Русия в Азиатско-тихоокеанския район, AUKUS. Взет е курс за привличане на нови членове там. Там работят и такива велики сили като Англия и Франция, които вземат участие в учения в Южнокитайско море с очевидно провокативен антикитайски размах.
Взет е курс за привличане на нови членове там. Вече всички деликатно преглеждат формите, в които се осъществя тази „ изключителност “. Вероятно посредством желанието да се подчинят всички, с цел да се реализиран идващите едностранни стопански изгоди, с цел да се предотврати рецесия в стопанската система на Съединени американски щати, която може да стане сериозна заради употребата на другите. Президентът Владимир Путин загатна, че тези дейности сигурно не престават колониалната традиция да се живее за сметка на другите.
- Превръщането на Украйна в „ анти-Русия “ изглеждаше сполучлив план в смисъл, че задачите бяха реализирани. Коя от страните към Русия също може да тръгне по този път? Киргизстан? Казахстан?
- Сега Молдова е „ обгрижвана “ за тази роля. На първо място, тъй като съумяха да слагат президент отпред на страната с много характерни способи, надалеч от свободната либералност, която  „ бърза ” към НАТО. М. Г. Санду има румънско поданство, подготвен е да се сплоти с Румъния и като цяло подготвена е на всичко. Фактът, че паралелно със своя пронатовски и проевропейски „ порив “ Западът и Кишинев отхвърлят да възобновят договарянията във формата „ пет плюс две “, който включва Кишинев, Тираспол, Русия, Украйна, ОССЕ и Европейски Съюз и американски наблюдаващи, приказва доста. Този формат към този момент се смята за несъответствуващ от Запада, тъй като беше нужен, когато имаше управляващи в Кишинев, които бяха заинтригувани от опазване на териториалната целокупност и съглашение с Приднестровието. И когато пристигна властта, подготвена да реши приднестровския проблем със мощ и да упорства за експулсирането на нашите миротворци и тези, които охраняват складовете за муниции в Колбасна, тогава не са нужни преговорни формати. Трябва единствено да се поддържа властта.
Няма да встъпвам в детайлности, само че една от страните, които Западът желае да трансформира в следващата си „ анти-Русия “, е Грузия. Президентът Зурабишвили ми е добре прочут. Била е министър на външните работи през 2004-2005г. Заедно с военните разработихме съглашения за изтеглянето на двете останали съветски военни бази по това време. Интересен миг. Декларацията за изтеглянето на нашите две бази съдържаше съглашения за основаване на руско-грузински взаимен антитерористичен център на територията на една от тези някогашни бази, където ще работим за унищожаване на тези закани. По-голямата част от военнослужещите са предоставени от Грузия (около 700). Много по-малко са съветските (около 100 офицера). Всичко това беше в " комплект ". Когато изтеглихме нашите бази и изпълнихме нашата част от съглашението, М. Саакашвили изрично отхвърли да сътвори този център. Тогава към момента имаше " положителни " времена, никой не подозираше, че ще нападна Южна Осетия. Но даже и в тази мирна атмосфера, която се характеризираше с готовност за определяне на нови връзки, грузинският президент ни измами. Няма подозрение, че и на него му е казано от неговите „ куратори “, че няма потребност от взаимни центрове с Русия. Ще изтъквам неговия министър председател и министри, които в отговор на невиждания напън за присъединение към глобите, за отваряне на „ втори фронт “ (дори такава терминология навлезе), споделят, че се управляват от националните си ползи. Имат търговия с Русия, туризъм, получават енергоносители,... Това е в полза на грузинската страна и народ. Но не се колебая, че те също биха желали да трансфорат Грузия в различен дразнител, да върнат обстановката към тези нападателни времена на Саакашвили. За да доминира градивният фокус върху „ творчеството “ в този район, ние насърчаваме формата „ три плюс три “ (три южнокавказки страни – Грузия, Армения, Азербайджан и три прилежащи страни – Русия, Турция, Иран). Осъществи се първият подобен зрителен контакт. И ще продължим.
За страните от Централна Азия. По принцип ние напълно искрено го обсъждаме с нашите другари по линия  и на външните министерства, и по линия на службите за сигурност. Това е директно обвързвано със сигурността на страните. От доста години нашите западни сътрудници се пробват да насадят там проамерикански, проевропейски, пронатовски неправителствени организации. Например такива структури като „ Американската организация за интернационално развиване “, които работят към Държавния департамент на Съединени американски щати и се занимават с разпространяването на самата „ мека мощ “, която има наклонност от време на време да става не мека, а твърда. Вероятно е невероятно да се спори тук. Западът желае най-малко да сложи под подозрение по-нататъшното развиване на съюзническите другарски връзки сред Русия и нашите съседи, в това число някои централноазиатски страни, посредством тези принадлежности на „ меката мощ “. Но не виждам причина да допускам, че тези „ опити “ на Запада провокират сериозна позитивна реакция.
Нашите съседи, съдружници, стратегически сътрудници виждат тези „ игри “. Вчера имах среща с ръководителите на комисиите на парламентите на страните членки на ОДКБ. Те организираха събитие посредством Държавната дума на Федералното заседание на Руската федерация в Москва. Точно както на срещите на водачите, външните министри на ОДКБ, виждаме, че приятелите схващат какви цели преследва Западът в нашето общо пространство. Те желаят да изградят и основат спомагателни механизми, предопределени да обезпечат по-нататъшното развиване на нашите интеграционни проекти във форми, които не са обект на западно въздействие, предпазени от нелегално въздействие извън. Там, където Западът участва в постсъветското пространство, постоянно се работи против Русия.
- Киев предлага на Минск пакт за ненападение. Това наш въпрос ли е в подтекста на съюзната страна? Каква е позицията на Русия?
- Тук съюзната страна не е толкоз значим мотив. Русия и Беларус имат съглашения, в това число в региона на сигурността, с доста други страни. Това, което Киев направи, е " смешно ". Показва " творчеството " на водачите на киевския режим. Те са " способни " хора.  Това даже не е " двуходка ". Както разгласи президентът на Беларус А. Г. Лукашенко, на беларусите беше препоръчано да сключат пакт за ненападение в миг, когато тяхната съпротива се храни, въоръжава и разрешава да премине през бойна „ обработка “ на фронта против Руската федерация, по-специално посредством прословутия „ Калиновски полк “, който намерено поддържат и споделят, че се готви да реши сходни проблеми в самата Беларус. Очевидно това е характерна визия на украинската страна на пакта за ненападение. Говорих за това, когато Лукашенко ме одобри в Минск. Той прелестно схваща не просто безсмислието, само че и откровената провокативност на сходни " придвижвания ".
- Член 5 от Вашингтонския контракт гласи, че нахлуване против един член на НАТО значи нахлуване против всички. ОДКС има сходен 4-ти член: „ В случай на експанзия (въоръжено нахлуване, което заплашва сигурността, стабилността, териториалната целокупност и суверенитет) против която и да е от участващите страни, всички други участващи страни, по искане на тази участваща страна, неотложно ще му окаже нужната помощ, в това число военна... Сега не е ли подобен казусът с Русия?
- По-точно написа: по искане на държавата-участничка. Не сме контактували с никого. Ние изхождаме от предпоставката, че имаме всичко належащо за решение на дилемите на Специална военна интервенция, за преустановяване на войната, стартирана от Запада посредством украинския режим след държавния прелом.
Да, ние виждаме по какъв начин НАТО води война против нас. Някакви диалози, заклинания, които " единствено въоръжават, само че не водят война " - смешно е. Според специалисти е невероятно украинците да работят с оръжия, които към този момент са отчасти трансферирани, и изключително върху тези, които са оповестени, даже след прекосяване на някакви едно-, дву-, тримесечни курсове. Има системи, на които е невероятно да се тренира в обозримо бъдеще. Ако бъдат доставени, тогава най-вероятно това ще стане взаимно с бойни екипажи. Очевидно те ще бъдат изпратени във " почивка " от армията и изпратени като наемници, издавайки съответното уверение. Русия сама ще реши всички въпроси. Няма да върша разбор за какво това не е направено. Не ни би трябвало помощ. 
В рамките на един ден ОДКБ отговори на настояването на президента на Казахстан К.-Ж.Токаев през януари 2022г. да помогне за стабилизиране на обстановката по време на интервал на принуждение, инспирирано извън, опитите за завладяване на държавни здания. Когато Армения и Азербайджан не престават да търсят способи за стабилизиране на обстановката в Кавказ, ОДКБ също е подготвена да помогне. 
Когато стартира принуждение през септември 2022г., когато към 300 души починаха и от двете страни, получихме искане от Ереван. Генералният секретар на организацията с специалисти отиде на границата и донесе проект за разполагане на задачата на ОДКБ, в арменската част граничеща с Република Азербайджан. Този проект беше подготвен от дълго време, само че арменската страна не бързаше.
На срещата на върха в Ереван беше приключен текстът на съответното решение, само че арменските сътрудници споделиха, че то им е належащо единствено в случай че изрично осъжда дейностите на Азербайджан. Не всеки беше подготвен да го направи. Не единствено тъй като желаеха да защитят някого или да не поддържат. Историята на Карабахската война датира от десетилетия. Армения окупира седем района към Азербайджан в продължение на доста години. Русия предложи доста благоприятни условия. Дори предходното арменско управление не ги възприе доста позитивно, като искаше да резервира територии, за които в никакъв случай не са претендирали. Отчаян да позволи проблемите с политически средства, Азербайджан върна земите, които другояче му принадлежаха.
Сега Армения, Азербайджан и Европейският съюз подписаха документ за готовността си да сключат кротичък контракт при изискванията, посочени в Декларацията от Алма -Ати от декември 1991г. Сега ни е мъчно да вземем решение за по-нататъшни стъпки. Този документ гласи: границите сред новите самостоятелни страни ще минават по административните граници на съюзните републики на Съветския съюз, в това число Армения и Азербайджан. Последният включваше самостоятелната област Нагорни Карабах в състава на Азербейджан. Ситуацията е многопластова. Считам за значимо достижение, че ОДКБ, в сложна обстановка, приготви проект за разрастване на мироопазваща интервенция. Това предложение към момента е на масата. Ако арменските съдружници и другари към момента се интересуват от него, той може да се случи в границите на един-два дни.
- Потенциално резервираме ли опцията да се обърнем за помощ към страните съдружници от ОДКБ при положение на ескалация на експанзия против Русия?
-Там написа, че всяка страна има такова право. Вече отговорих за какво Русия не го употребява. Не е наложително и да се случи и в бъдещето. Не виждаме нужда за нашите въоръжени сили и метода им на работа в специфичната военна интервенция. ОДКБ, по самодейност на Казахстан, в този момент развива своя мироопазващ капацитет. Един от заместник-генералните секретари също беше назначен за отговарящ за мироопазването, има Споразумение за мироопазващата активност на ОДКБ (2007г.).
Ние от своя страна работим по допълнения към това съглашение, защото там се споделя, че мироопазващите сили на ОДКБ се разполагат със единодушието и глобата на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Считаме това условие за прекалено, защото молбата на законното държавно управление на страната е изцяло задоволителна за влизането на миротворците от ОДКБ. Както беше през януари 2022г. по време на безредиците в Казахстан. Такива уточнения към договорната и правна рамка за мироопазване на ОДКБ ще покачат нейната успеваемост.
Виждаме нуждата от съюзническа поддръжка в координирането на външната политика. Не постоянно и не по всеки въпрос, всички страни-членки на ОДКБ гласоподават по еднакъв метод, когато на дневен ред се сложи въпрос, засягащ изконни ползи на един или различен член. Говорихме за това на Съвета на държавните ръководители, на Съвета на външните министри на ОДКБ в Ереван. Координацията на външната политика придобива все по-голямо значение.
- Онзи ден двама някогашни полски министри на външните работи Р. Сикорски и А. Фотига се оповестиха за „ рефедерализация “ на Русия. Бившият полски президент Л. Валенса съобщи, че е належащо „ най-сетне да се оправим “ с Русия. Какво се случва с Полша? Играе ли някаква специфична роля по същия метод, както в навечерието на Втората международна война? Дали най-злият ни комшия впримчва всички?
- Тук има доста да се каже тук. Полша има сложна, мъчителна история и не по-малко мъчителни упоритости, което демонстрира, че избрана част от елита към момента прокарва експанзионистични проекти („ три морета “, намеци към днешна Западна Украйна, русофобия). Работил съм в тясно съдействие с Р. Сикорски. Той не е в лагера на феновете на Русия, само че е прагматичен, умел политик. Едва ли всичко, което прави, е инцидентно. След като стана евродепутат, ръцете му са по-развързани. След детонацията на " Северен поток " той написа в Туитър: " Благодаря ви, Съединени американски щати ". След това туитът беше отстранен, само че към този момент има задоволително потвърждения за какво го е написал. С него работихме добре. Тогава имаше взаимна комисия, ръководена от министрите на външните работи, в която влизаха заместник-министрите на множеството други ведомства. „ Мини ” междудържавни съвещания. Имаше и комисия от историци. Сега е мъчно да си представим, само че те са писали учебници дружно. Отделни глави бяха групови и където не откриха общи визии, те отпечатаха две версии - полската и съветската. Това беше разговор, платформа, където те непрестанно общуваха, където неизбежно се създаваше спомагателна доза доверие. Сега това не е по този начин. 
Що се отнсая до предложение на А. Фотига и изявление на Л. Валенса, че Русия би трябвало (даже измислиха термин) да се „ деколонизира “. Те влачат някои неприятни и неразбираеми представители на ногайските нации, които претендират да основат самостоятелна страна в Астраханска област.. В Ленинградска област също се появиха някои " коренни " поданици. Това е " поощряване " на избрани дребни нации посредством " показване на картината ", като че ли са дискриминирани в Русия. Въпреки че е правилно противоположното: те могат да се развиват, могат да развиват свои лични езици, не живеят в резервати както в Съединени американски щати и Канада (където се оказва, че са били брутално убити).
Успоредно с това се споделя, че просто сме „ прекомерно огромни “. Веднъж цитираха М. Олбрайт, че „ Русия е велика “, след това го опровергаха. Може и да не го е споделила, само че е реалност, че в Съединени американски щати и Европа има доста хора, които мислят по този метод и по един или различен метод изпращат такава мисъл. Жалко. Имахме просторен механизъм за връзки с Полша. 
Още един миг, за какво би трябвало най-сетне да се „ разправим с Русия “. Какво е това, в случай че не искане за дефинитивно решение на съветския въпрос? Наскоро цитирах идеолозите на хитлеристка Германия, които се занимаваха с окончателното решение на еврейския въпрос. Сега съвсем цяла Европа, отпред със Съединени американски щати, се събира против нас и се заявяват разнообразни лозунги, само че смисълът е еднакъв - съветският въпрос да бъде решен приживе на настоящето потомство. Нека не е в газовите камери, само че се уверете, че Русия престава да съществува като велика мощ, изтласкайте я в задния двор, унищожете стопанската система.
Нечистоплътни политици започнаха да настояват, че с сходни съпоставения съм обидил жертвите на Холокоста. Това значи единствено едно: те нямат никакви причини. Не съм обиждал жертвите на Холокоста. Винаги ги почитаме, организираме събития, каним всички, които по един или различен метод са били съпричастни към исторически събития. За разлика от същите поляци, които още преди началото на специфичната военна интервенция не ни поканиха да приказваме на събитие, отдадено на освобождението на Аушвиц. Току-що казахме, че паметта на жертвите на Холокост не освобождава никого от днешната работа, тъй че посредством и в името на тази памет да не се позволяват нови нацистки придвижвания. Сега сме очевидци на това в Украйна, в Естония, в Латвия, където се възраждат неонацистките настроения и практики.
- Срещата на върха на Европейски Съюз ще се организира при започване на февруари. Русия не е член на Европейския съюз, само че все пак сме съседи на континента. Дневният ред, който ще се разисква там, не ни е апатичен. Какви точки бихте предложили?
- Спрях да проследявам срещите
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР